02.23.2008

SAT+SUN — Unmasked: A Marathon of Artists’ Videos and Films

Topic(s): screening | No Comments

Date/Time: 23/02/2008 12:00 am


Unmasked: A Marathon of Artists’ Videos and Films
Contesting Systems of Rule, New Museum, NY
Saturday/Sunday, February 23/24 at 12:15 PM
Classroom, Museum as Hub Space, 5th Floor

http://www.newmuseum.org/events/137

(visit above link or scroll down for film program)
Organized by Elise Youn and Carlos Motta
Unmasked: A Marathon of Artists’ Videos and Films
Contesting Systems of Rule is a two-day screening of
recent film and video works that employ conceptual
documentary filmmaking strategies to question and
critique policies of oppression, discrimination, and
violence. Programmed by artist Carlos Motta, the
screening includes work by Dario Azzellini and Oliver
Ressler, Petra Bauer, Francois Bucher, Jim Finn,
Ashley Hunt, Tellervo Kalleinen and Oliver
Kochta-Kalleinen, Lin + Lam, John Menick, Jenny
Perlin, and Dmitry Vilensky. The marathon also
includes “Charged in the Name of Terror,” a short
program by Paul Chan featuring works by Mary Billyou
and Annelisse Fifi, Paul Chan, Jim Fetterley and Angie
Waller, and Susan Youssef.
The film and video works of Unmasked bring attention
to the role of the artist as a political
agent–contesting hegemonic state structures;
interrogating strategies of class, gender, and racial
segregation; and exposing discrimination against
minorities in globalized urban centers. The works also
engage documentary filmmaking as a form, challenging
the distinction between reality and fiction to unearth
hidden and repressed histories, examine the use and
manipulation of ideologies, and propose alternative
tactics for collective action.
Both Saturday and Sunday programs will be followed by
discussions with screening organizers Elise Youn and
Carlos Motta.
Carlos Motta (b. Bogota, Colombia, 1978) is an
artist
based in New York. His experimental documentary
project, The Good Life, investigates the regional
history, perception, and effects of U.S.
interventionist policies in Latin America, and is
currently on view at the Institute of Contemporary Art
(ICA) in Philadelphia.
Elise Youn is the Hub Fellow at the New Museum.
Unmasked: A Marathon of Artists’ Videos and Films
Contesting Systems of Rule is part of a series of
informal events organized by Youn for the Museum as
Hub inaugural presentation.
PROGRAM
Saturday, February 23, 2008
12:15 – 1:36 PM
Dario Azzellini & Oliver Ressler, 5 Factories-Worker
Control in Venezuela (81 min, 2006)

http://www.ressler.at/content/view/93/lang,en_GB/

1:50 – 2:22 PM
Fran´┐Żois Bucher, White Balance (32 min, 2002)

http://www.mediarights.org/film/white_balance_to_think_is_to_forget_differences.php

2:35 – 3:02 PM
Dmitry Vilensky, Protest Match (27 min, 2006)

http://www.chtodelat.org/index.php?option=com_content&task=view&id=404&Itemid=173

3:10 – 4:08 PM
Ashley Hunt, Corrections (58 min, 2001)

http://www.correctionsproject.com/index.html

4:20 – 5:18 PM
Paul Chan, Charged in the name of terror (59 min,
2006-2007)
Includes:
Paul Chan, Untitled Video on Lynne Stewart and Her
Conviction, The Law and Poetry (18 min, 2006)
Jim Fetterley and Angie Waller, Steve Kurtz Waiting
(16 min, 2006)
Susan Youssef, For the Least (7 min, 2007)
Mary Billyou and Annelisse Fifi, Mohamed Yousry: A
Life Stands Still (20 min, 2006)

http://www.nationalphilistine.com/charged/

5:20
Informal discussion with Elise Youn and Carlos Motta
Sunday, February 24, 2008
12:15 – 1:15 PM
Tellervo Kalleinen and Oliver Kochta-Kalleinen, The
Making of Utopia (60 min, 2006)

http://www.ykon.org/tellervo/indexprojects.html

1:25- 2:20 PM
Petra Bauer, Rana (55 min, 2007)

http://www.arsbalticatriennial.org/4th/artists/petra-bauer

2:30 – 3:00 PM
Lin + Lam, Unidentified Vietnam No. 18 (30 min, 2007)

http://linpluslam.com/projects.htm

3:05 – 3:27 PM
Jenny Perlin, View from Elsewhere (22 min, 2002)

http://www.nilrep.net/view-from-elsewhere/

3:35 – 3:56 PM
John Menick, Occupation (21 min, 2006)

http://www.johnmenick.com/project/occupation

4:05 – 5:05 PM
Jim Finn, La Trinchera Luminosa del Presidente Gonzalo
(60 min, 2007)

http://www.jimfinn.org/trinchera/trinchera_main.html

5:10 PM
Informal discussion with Jim Finn, Lin + Lam, John
Menick, Carlos Motta, Jenny Perlin and Elise Youn.

Questions? Ask us